Конфликтът Дянков-Първанов или стратегии и тактики на публичното говорене

Posted on March 12th, 2010 at 1:42 pm by

0


Не смятах изобщо да се включвам във всеобщото наддумване по „скандала на годината”, както някои медии определиха конфликта между Дянков и Първанов.

Първо, защото това си е чист политически конфликт (без реално обществено значение). Колкото и да ни се навира в очите драмата от съществуващата „война между институциите”. Та тя не е от вчера…

Второ, този конфликт има много морални измерения, а аз не бих давала публични оценки за чуждия морал.

Днес обаче внимателно изчетох прословутата стенограма (добре, че са петъците) от срещата Дянков-Първанов. И това стана повод за този пост. А в него иде реч за изкуството да доминираш публичното говорене.

Какво ни показа развитието на конфликта от последната седмица? Показа липса на опитност в политическото говорене на Дянков и значително превъзходство на Първанов в това отношение. Вероятно всеки изкушен от политиката в България е забелязал, че когато става въпрос за словесна война в публичното пространство (да разбираме медийното), е много важна бързината на реакция и умението пръв да дефинираш моралните измерения на конфликта. Тази страна, която успее да зададе измеренията на конфликта, да „раздаде” ролите на добрия и лошия герой, да вмени моралната вина, да заяви ясно и отчетливо своята „справедлива” позиция, е наполовина победител. Както виждате, до тук господин президентът се справи отлично. Стенограмата от срещата беше онзи режисиран сценарий, в който Първанов пое публично ролята на справедливия, открит, търсещ иситната герой. Е, Дянков не се справи със своята част от играта.

Разбира се, пълната победа в тази битка зависи от умението на ответната страна в конфликта да отговори адекватно и достатъчно бързо. Ако тя се провали – както се случи с финансовия министър, победата (дори и да е Пирова) има само едно лице.
А популизмът е най-важното оръжие в тази словесна война. И Първанов го използва успешно (вж. края на срещата Първанов-Дянков).

И понеже не искам да се разпростирам, само за финал ще припомня един не чак толкова отдавнашен гаф на самия президент. Може би късата ни памет за публичните изяви на президента пропуска онова изказване, в което Георги Първанов (много по-категорично от Дянков) обиди цялата професионална ПР общност, като заяви че това са хората, които перат партийни пари. За съжаление, още не сме чули извинението на президента към хилядите специалисти, работещи в сферата на комуникациите. Е, никой не е съвършен… важно е да владееш умението да „дефинираш конфликта”.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg