Явор Гърдев: Скандалът се банализира…

Posted on November 19th, 2009 at 1:00 am by

1


… ако се преповтаря отново и отново. Това беше една от посоките, в които пое мисълта на Явор Гърдев, веднага след началото на поредната месечна среща на Apeiron Academy с хора, доказали себе си като успешни комуникатори.

Трябваше да си говорим за комуникация и кино. Неусетно се озовахме в темата за публичния скандал. Получи се, дори твърде интересно.

Млад, енергичен, с излъчване на бохем, но с практична мисъл, въоръжен с енциклопедични знания и с много добро чувство за хумор. Това са първите впечатления, които остави Явор Гърдев. Режисьор на филма “Дзифт”- втория в историята на българското кино филм ноар и на куп провокативни театрални пиеси, той може дълго да говори за скандала и публичното мнение.

Безспорно скандалът е краткият път към публичността. Има ли нужда от примери? Сещам се веднага за инсталацията в Брюксел с различните европейски държави, показани чрез странни (но типични) символи. Може би изкуството все пак понася скандала, дори успява да го използва за целите си?

Не е добре едно произведение да няма своите критици

, признава Гърдев.

Ако се опиташ да се харесаш на всички се обезличаваш

, допълва още той.

Чудя се защо ли ние – в нашата професия, толкова усърдно се пазим от критика и всячески се стараем да я избегнем. Сигурно е заради публичния морал в нашето общество, за който Явор Гърдев смята, че носи всички белези на двойнствения стандарт. Спазваш го привидно, за пред хорското око, а в тесния си кръг този морал отстъпва място на нещо друго.

В деловия свят скандалът няма привърженици. Професионалните ПР(и) знаят това, знаят и защо. Защото веднъж произведен, скандалът заживява свой личен живот и трудно някой може да предвиди какви „поражения” ще остави зад себе си.

Според Гърдев самоцелна скандалност също не трябва да се търси. Дори в изкуството. Затова уточнява: Не скандалност, а полемика. Полемика, която се съдържа в обществения дебат. Това разграничение може и да е „висока топка” за много хора от ПР професията, но за онези, които имат добра интуиция, усет към социалните процеси, може да се окаже много ценен съвет.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg