Фирмените медии и стила им на писане

Posted on December 1st, 2009 at 7:17 pm by

0


През последните години съм се сблъсквала с различни видове “вътрешни” бюлетини и списания на фирми от най-различни области. Някои от тях по тираж достигат тиража на месечно списание и всички, без изключение са с луксозен печат.

Явно пари за правенето им има. Но защо тогава никой не се е погрижил за съдържанието им?!

Защо ръководството, след като е склонно да плати няколко хиляди за дизайн, предпечат и печат, не би заделило и половината на тази сума за професионална редакция на текстовете.

Всeки път, когато отворя подобен бюлетин/списание си задавам един въпрос. Защо българските фирми толкова държат на скучния си институционален стил? Стил, с който българските медии се разделиха още през ’89 – ’90 година. (Те така се разделиха, че и помен не остана от идеята за публицистика, но това е друг въпрос) Недостъпни за външно око, тези фирмени бюлетини понякога приличат на комсомолски стенвестници. И по-лошото в тях не са текстовете, които са плод на нечия художествена самодейност, а тези, които минават през очите на някой повярвал си „редактор”, който с размах вкарва в изданието изрази като „проява на вандалско отношение”, когато става въпрос чисто и просто за кражба и други все в този дух.

Ако случайно сте един от редакторите на подобно списание, повярвайте ми – тези текстове не стават за четене. Ако искате да ползвате тези издания като медия за връзка с екипа си, постарайте се да им вдигнете степента на четвиност.

Сигурно има и изключения, но те са само, за да потвърдят правилото.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg