Минало незабравимо

Posted on May 23rd, 2009 at 11:29 am by

0


“От сън уморени по бюрата лежиме,
носим пълни кореми и затова ще тежиме,
с бързината на мравки, но с идеи големи,
всеки се бърка в чужди проблеми.”

“Директор на водопад”, Ревю

Не е лесно да се открие на пръв поглед връзката между рока и ПР, но странни асоциации се пораждат понякога, провокирани от случайни съвпадения. Такова съвпадение беше фактът, че вчера вечерта се закри третият български ПР фестивал, а по-късно  беше големият концерт на Ревю, Хиподил и Контрол в Зимния дворец. Това, което направи този концерт уникален, беше, че групите бяха почти в оригинален състав. Залата беше препълнена и изживяхме позабравени мигове от 90-те. Чухме стари, но пък много любими неща… С две думи – върнахме се назад във времето.

Колкото до ПР фестивала… Всъщност, по време на самия фестивал не се случи нищо запомнящо се. Казвам го с голямо съжаление, защото наистина би било радостно ако на тези дискусии човек успяваше да “свери часовника” си и да погледне по-дистанцирано и дори самокритично към това, което прави. Уви, дали защото е млад, или по други причини, и тази година ПР фестивалът не се оказа такова място. Отново липсваше интерес от страна на ПР гилдията, отново някои хора бяха дошли само, за да чуят собствените си мисли на глас. Пак с две думи – върнахме се назад във времето.

Като събрах две и две стигнах до тъжното заключение, че през последните години в България май нищо не се случва в т.нар. свят на идеите. Или може би всеки се е захванал с това да оцелява на инат и да си гледа “бизнеса”.

В този пост обаче исках да разкажа не за концерта или ПР фестивала, а за лекцията на Роберто Зангранди, която беше поантата на фестивала и наистина дойде като глътка свеж въздух. Президентът на европейската ПР конфедерация (CERP) говори за предизвикателствата пред професията в ситуация на икономическа криза.

Ако трябва накратко да резюмирам идеите в презентацията му, бих започнала с това, че ПР индустрията е изправена пред необходимостта да актуализира представата (и своята, и на клиентите си) за добавената стойност на собствения си труд. Какво значи това? Новите медии и технологии, достъпни за всеки, дадоха възможност на хора и организации да общуват без посредничеството на професионални комуникатори (като ПР специалистите и медиите) със значимите за тях групи. Ако до скоро това беше запазена сфера за ПР специалистите, то днес все по-голяма част от тези дейности фирмите пренасочват към вътрешните си отдели, вместо да ги дават на подизпълнители. Тази тенденция налага ПР специалистите да преосмислят своя продукт.

“Ние трябва да започнем да предоставяме на своите клиенти методиката, с която те, заедно с помощта ни, сами да се справят с комуникационните си проблеми. Времеемките и ресурсоемки дейности можем да делегираме на клиента, а ние като ПР специалисти да предоставяме стратегическото консултиране”, каза вчера Зангранди.

Говорейки за добавената стойност на ПР продукта (услугата), Роберто Зангранди подчерта, че тя се крие в умението на ПР-ите да упраляват ефективно връзките на клиента си с т.нар. stakeholders (група на засегнатите – този термин за съжаление трудно се превежда успешно на бълг. ез.). Всъщност, става въпрос за връзката между двете съставни думи в името на нашата професия – Public и Relations.

Освен това, той открои и друга тенденция – необходимостта да се научим не просто да информираме и убеждаваме значимите си публики, а да ги въвличаме да бъдат активни участници в диалога, който водим с тях.

Роберто Зангранди даде специално интервю за блога на Apeiron, което ще бъде публикувано през следващата седмица.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg