Началото на едно пътуване

Posted on January 29th, 2012 at 9:01 am by

2


Толкова често ни е повтаряно, че и най-дългият път започва с първата крачка, че това иначе безпогрешно наблюдение се е превърнало в досадно клише. Но какво значение има това ако тази изтъркана фраза ни помага да се мобилизираме, дава ни нужната доза вдъхновение, за да продължим по пътя, който сме избрали. Поне за мен все още има силата да мотивира.

Създадох тази нова категория в блога си, защото искам да поема по пътя на двуезичното обучение на своето дете. Не знам дали вие ползвате чужди езици. Ако “да”, представяте ли си живота и ежедневието си без тях? Лично аз бих се чувствала като осакатена (казвам го без колебание и без страх, че ще прозвучи претенциозно). Всъщност, знаете ли, че по-голямата част от света е билингвистична (повечето хора на Земята говорят повече от един език), което значи че е по-естествено да си двуезичен в днешно време отколкото ограничен до познанието на един език.

Това малко лирическо отклонение ми беше нужно не за друго, а защото като родител от сравнително скоро, се замислих какво освен любовта си мога да дам на детето си. Даваме ли си сметка, че живеем в свят, в който пространствата се скъсяват с всяко технологично откритие, усещането за териториална принадлежност отдавна е размито от глобалните медии и изобщо, умението да оцеляваш в една мултиезична среда ще бъде a must. Все по-често хората ще говорят едновременно смесица от няколко езика без това да ги притеснява, защото срещу тях ще стоят други себеподобни би- или дори мултилингвистични умове.

Ето тези нахвърляни размисли ме накараха да потърся повече информация относно обучението на детето от най-ранна възраст на чужд език, и дори повече от един чужд език. Според съвременни изследвания умът на бебето може да усвоява до 7 различни езика. И, да – “никога не е прекалено рано да започнеш да говориш на бебето си на друг език” (казва моя приятелка). И тук искам да разсея един мит – не е нужно да бъдеш абсолютно перфектен в избрания чужд език, но трябва да си напълно убеден, че изучаването му от най-ранна възраст е твоят избор за малкото ти човече.

И на финала на този съвсем въвеждащ пост искам да кажа защо започвам да водя дневник на моите билингвистични занимания с бебето. Езикът, който избрах за начало е език, който аз обичам – испанският. Много ще се радвам ако намеря съмишленици и други хора, които правят това вкъщи. Интересно е, че в други държави подобни общности не просто съществуват, но и са устойчиви и изграждат нов един модел на родителстване. Наричат тези занимания с детето homeschooling и някак придават на цялото това занимание нужната доза респект. Защото има ли нещо друго така ценно като това да дадеш на детето си умението да “се разбира” със света и да се радва на неговото културно разнообразие?

И понеже този блог беше и остава място, в което размишлявам над различни аспекти на комуникацията, мисля че няма да натежи и тази нова тема. Bon voyage!

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg