Масов шик или масов кич в магазините на световните брандове у нас?

Posted on April 9th, 2012 at 12:30 pm by

1


Чудех се как да почна този пост, но може би най-искрено ще е ако започна с емоциятa. Ами, да… наистина съм обидена! Чувствам се засегната като клиент. А заради цялата ни българска неоправия дори ме избива и на национални комплекси.  Хайде сега да обясня защо.

Казано накратко – заради лицемерието на световните марки за облекла на българския пазар. Последно това наблюдавах и с бранда H&M (знаете, че през март отвори врати първият му магазин в София). Не съм шопинг маняк, не лекувам депресия с шопинг терапии, дори не харесвам побългарения смисъл на думата шопинг. Въпреки това, като всеки човек, още повече жена, се вълнувам по малко от стил и мода. До скоро мнението ми за марката H&M се формираше на база покупките и пътуванията ми в няколко европейски страни (включително Гърция). Така че с известно задоволство приех факта, че тази марка ще присъства и на родния ни пазар. Да, наясно съм, че това е верига от класа на Zara, Mango, Bershka, M&S и прочие магазини за масов шик, но точно това е мястото, от което пазарува европейската средна класа. Ниски (или поне приемливо високи) цени, бързопреходна сезонна мода за всички възрасти и различни вкусове. Това ни обещаваха почти еднотипните медийни съобщения, които анонсираха появата на магазина през март в един от столичните молове.

Какво видях онзи ден в първия магазин на H&M у нас, няма да коментирам. Ще покажа нагледно. Това, което висеше по дамските закачалки, не бих нарекла дори масов шик (не ми достигна търпение да погледна мъжките и детските облекла). Това, което видях, приличаше повече на евтина тайландска мода. По-правилно е да кажа – камбоджанска, както се вижда на един от етикетите.

Мисля, че обидата ми на клиент е разбираема. След като съм виждала щандовете на същите магазини (тук включвам и другите споменати марки) в други европейски страни, не мога да не открия 10-те разлики с просто око. И думите на Ралф Вайн, регионален мениджър на H&M за България и Гърция, че българите демонстрирали добър стил звучат повече като високомерна подигравка.

Моето усещане е, че до нашите пазари (имам предвид Източна Европа) достигат онези стоки, които са останали и след последната сезонна разпродажба. Преди тази пазарна стратегия използваха амбулантни търговци, които пазаруваха в Европа дрехи по време на големите сезонни намаления (50-70%) и ги продаваха тук със 100 % надценка. Нима сега тяхното място ще заемат самите вериги?!

Какво може да направи един обикновен, разочарован клиент?! Нищо друго, освен да обяви тих протест и да спре да пазарува. Това е и моето решение. Отдавна вече дори не влизам в магазините на Mango, Mark& Spencer, Esprit и други от вида.

 

 

 


 

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg