Магьосникът от Оз

Posted on February 1st, 2012 at 12:16 pm by

0


Когато реших да започна да преподавам на детето си езика, който обичам и съм учила, въпросите ми бяха повече от отговорите. Чувствах се повече обезкуражена, защото в съзнанието ми стоеше споменът за дългия път на учене, който самата аз съм извървяла или по-правилно – все още продължавам да вървя. И, именно, в тези няколко думи “ВСЕ ОЩЕ продължавам да вървя” намерих своето първо успокоение, че да преподаваш език, който не е твой майчин на детето си има смисъл и полза. С всичките колебания, които продължавам да имам, вярвам, че аз ще дам основата, която по-късно един съзнателен ум ще надгражда до там, до където стигне желание, амбицията и в крайна сметка – любовта към езика. Затова толкова често се изтъква колко важно е детето да опознае страната и хората, чийто език говори. А какво по-приятно от семейна разходка до Испания?!

Както осъзнах с течение на времето – след книгите, статиите, блоговете, които прелиствах и четох – важно е да имаш реалистични очаквания от този съвместен път на обучение. Всъщност, аз щях да се уча да бъда не само родител, но и учител, а детето ми – да опознае една различна култура. Ползите от едно такова пътуване надхвърлят чисто езиковите цели. Ще споделя само няколко, например това, че в тези истински зимни дни, в които повечето време прекарваме вкъщи, и двете не скучаем. Тя се забавлява с моите скромни театрални умения, а аз на удоволствието да виждам нейния смях, да научавам нови стихчета и детски песни на испански, да проявявам въображение как по-въздействащо да стигна до нейното малко, развиващо се мозъче. И да споделя нещо, което открих случайно – уморените мозъчета спят по-добре.

Ето и последното ми вдъхновение. Вчера пристигна една от книжките, които поръчах през amazon.es – El mago de Oz (Магьосникът от Оз). Всяка майка на 8-9 месечно дете знае колко бързо то се разсейва, затова реших да допълня разказа си с парцалени кукли за пръсти. Отнема ми 10-15 мин да разкажа приказката в съкратен и опростен вариант, с много въпроси и възклицания. Самият текст на книжката е адаптиран за малки деца, с основни думички. Целта на това занимание е детето да свиква със звученето на думите и да ги чува в различен контекст, а не самото им научаване. Винаги, когато е възможно, е хубаво новите думи да се онагледяват и с реални предмети (например парцалени кукли :) ). Доказано е, че това допринася за по-бързото усвояване на думата от малкото дете.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg