E-скептицизмът и има ли той почва у нас?

Posted on January 6th, 2010 at 12:29 pm by

1


Беше време. Беше време и в България да се появят първите симптоми на скептицизъм или поне на умерен оптимизъм по отношение на интернет и всички произтичащи от тази нова медиа (в смисъл на medium) благини. Самата аз няколко пъти съм влизала в спор за това, че не трябва да се възлагат толкова много надежди на свободата, която осигурява мрежата. Добре известно е, че всяка неограничена свобода рано или късно се изражда в нещо друго. И най-важното е, че никога не знаеш кой как консумира тази свобода.

Разбира се, подобен скептицизъм или умерен оптимизъм не трябва да се асоциира по никаъв начин с нескопосаните опити за следене или наблюдение в интернет. Става въпрос за трезва оценка – къде сме, какво правим, какво се случва около нас и освен безспорните предимства на интернет, крие ли и потенциални рискове тази нова среда.

Повод за този пост е едно интервю с Иван Кръстев в в-к “24 часа”. Политологът поставя въпроси, които струва ми се, не са се появявали в българското публично пространство досега. Линк към интервюто тук.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg