Отричането като рекламна стратегия

Posted on April 25th, 2010 at 3:40 pm by

1


Тази събота най-сетне имах възможност да гледам новия български block-buster “Мисия Лондон”. Колкото и нелогично да ви прозвучи, този филм ми напомни за един чалга клип на Преслава и Константин “Усещане за Мерилин”. За тези, които вече се питат къде е връзката, бързам да поясня.

Връзката е в станалото модерно напоследък “продуктово позициониране” (вж. Биг Брадър Фемили). Който е гледал вече филма, няма как да е пропуснал един детайл – първо, че цигарите на екрана са само King’s и Mеrilyn, и второ – ракията е Пещерска. А зад трите продукта стои една фирма – Винпром Пещера. И сега… къде е връзката на “Мисия Лондон” с цитирания чалга клип? Връзката е в начина, по който фирмата-производител на цигарите е избрала да заобиколи стриктните изисквания спрямо рекламирането на тютюневи изделия и е влязла в масово гледаем продукт. По принцип, това е практика и в Hollywood. Спомнете си например “Матрицата” и филмите за Джеймс Бонд, където Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Ford, Omega и други не пропускат да участват.

Ще припомня също, че визуалното участие на цигарите в музикалния чалга клип беше част от кампанията за налагането на двете цигарени марки след пускането им на пазара. Тази рекламна стратегия включваше и спорна медийна кампания, която използваше лица от местния “светски елит” – поп-фолк изпълнители, режисьори (Андрей Слабаков) и други за популяризиране на двете марки. “Посланиците” на марката се появяваха в различни медии – национални и регионални, като в свои интервюта изказваха личните си предпочитания и емоционалното си отношение към продукта.

Тук идва, обаче, второто ниво на прилика, а то е, че и тогава и сега маркетинг отделът на цигарената фабрика отрича да има нещо общо с това “продуктово позициониране” (вж. в-к Капитал).

Според продуцента и режисьор на продукцията Димитър Митовски обаче във филма няма “продуктово позициониране” (от английското “product placement”). Тоест не са продавани “кадри” на компаниите, решили да подкрепят филма като спонсори. “Съдържанието на филма изискваше да имаме най-популярните български марки в duty free shop-а в посолството. За целта проучихме пазара”. Така Митовски обяснява подбора на брандовете, които присъстват във филма. От компаниите пък не дават данни с колко пари са подкрепили “Мисия Лондон”. Този маркетингов инструмент със сигурност ще влезе в следващия проект на Митовски, добавя продуцентът. (в-к “Капитал”)

Явно новата успешна стратегия за реклама е да се инвестира в продуктово позициониране, а в последствие се отрича всякаква връзка с това. Nice, a!

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg