Митовски: Добрият творец краде и от лошите филми

Posted on May 26th, 2010 at 11:03 pm by

1


Хубаво е да видиш в България човек, успял заради лични качества и воля. И работа, разбира се. Предполагам много работа. Затова винаги ми е било интересно да науча повече за мирогледа на този тип хора.

Покрай едно събитие, което организирах тази седмица, имах възможност да се срещна с режисьора Димитър Митовски (“Мисия Лондон“). Една негова реплика провокира този пост. Не ми се искаше да я забравя. Тази реплика е едно от онези на пръв поглед практични, простички и очевдини неща, в които обаче се крие заряд. Заряд, от който може да тръгне лична промяна. Няма да мога да го кажа с думите на режисьора, но смисълът беше горе-долу следния:

Не трябва да подценяваме това, което не харесваме. Дори в най-слабия филм има нещо, което си струва да вземеш. Трябва да се научим да крадем. Аз крада от всякъде.

Веднага се сетих за Пикасо и огромните билбордове из София с неговия цитат: “Добрият творец копира. Гениалният – краде.”

Това, което обаче ме провокира, не беше идеята за кражбата, а за великодушието. Великодушието към всичко онова, което намираме за не дотам красиво, не дотам достойно, не дотам добро. Обикновено го усмиваме и игнорираме. Даже повеждаме война, за да защитим вярата в своето превъзходство.

А всъщност точно там, в този “лош филм” в най-опростен вид можем да открием неща, които поради хиляди условности не виждаме в своя “добър филм”. Ако имаме очи да ги видим.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg