Маркетинг Made in China

Posted on January 13th, 2010 at 12:38 pm by

0


Наскоро се смяхме с колега над една не чак толкова невероятно звучаща идея: Какво ли ще се случи на пазара на ПР и маркетингови услуги, когато на него стъпи евтината работна ръка от Китай?

Много скоро след това имах повод сама да си отговоря на този въпрос. Историята е кратка, ясна и недвусмислена. Не сте ли се питали как така в София през последната трудна година много ресторантчета не оцеляха, но затова пък можете ли да се сетите за фалирал китайски ресторант? В моя квартал са три, но и трите не дават признаци на фалит.

Сигурно сте чували и популярния израз, че за успеха на един хотел има три важни неща: Разположение, Разположение и, разбира се, Разположение.

А сега, кое е общото между всички тези нахвърляни мисли? Общото е в методиката (ако може да се нарече така изобщо), която китайците използват, за да изберат мястото на своите ресторанти. Поставят един китаец на улицата, която е избраното място за заведение и в продължение на две седмици той внимателно бори минаващите от там хора. Ако всеки ден от там са минали повече от 2500 души, значи локацията е добра. Маркетинг Made in China – евтино, просто, но пък върши работа.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg