КСО или реклама? Защо не и двете?

Posted on March 22nd, 2010 at 3:12 pm by

0


Преди няколко дни, движейки се във все още наводнената ни столица, разсъждавах над това колко позитивен отзвук и добро впечатление за името на една фирма би имала една дори и не много голяма инвестиция в подобряване на градския пейзаж. Колко много хора биха оценили и запомнили жеста на компанията, свършила работата на неефективната общинска администрация. Да, виждала съм градинки, изградени от частни компании, детски площадки, създадени от Danone или Белла България, паркове, които се поддържат от дадена фирма.

Не съм виждала обаче пътна дупка (като символ на реалните градски проблеми), ремонтирана със средства на някоя фирма. Същевременно, инфраструктурните проблеми в цялата страна (така най-общо искам да обознача проблема с пътищата, лиспата на тротоари, на пешеходни и вело- алеи, т.н.) са обект на внимание от страна на цялото общество. Какво по-логично от това просто да „яхнеш вълната” и да отговориш на една обществена потребност, което ще бъде забелязано, оценено и адмирирано.

За контра-сравнение, ще дам пример със стотиците външни реклами, които не вярвам да имат зашеметяващ ефект върху фирмения имидж, но за сметка на това фирмите с охота харчат хиляди левове. Логиката на днешното мислене обаче предполага преди да вземеш, да дадеш.

И понеже не виждам смисъл в самоцелната критика, идеята ми зад този пост беше да дам по-скоро пример за инициатива, която се доближава в известна степен до това, за което говоря. Фирмата, за която става въпрос, е ПОК – ДОВЕРИЕ. Очевидно на някой в компанията му е хрумнала добрата идея да се облагороди района около централата на компанията като се създадат прилични тротоари за пешеходци. По-хитрото обаче е било решението за това как фирмата да покаже своя принос към тази инициатива. А отговорът е прост. В центъра на тротоарните плочки е поставено в релефен вид фирменото лого – четерилистна детелина. Стилно и ненатрапчиво. Същевременно – не прилича на нищо познато. И затова прави впечатление.

Не смятам, че бизнесът е длъжник на обществото или държавата, но разпознавам в подобни инициативи възможност обществото да оцени значението на успешния бизнес за региона.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg