Креативен песимист не е оксиморон

Posted on June 27th, 2010 at 4:55 pm by

0


Всичо, което ми се иска да кажа, се съдържа в заглавието. Аз бих допълнила единствено – “Слава богу!”. Слава богу, защото в противен случай нямаше да мога да избягам от натрапчивата мисъл, че креативните хора са просто налудничави мечтатели.

От къде обаче черпя увереност, за да кажа това? Като част от организацията на Дни на креативността в София, имах възможност да присъствам на почти всички лекции на Анди Грийн – човек, който се занимава с изследване на креативността вече няколко години. Анди говори за креативността като качество, което всеки от нас притежава и за различни техники за развитие на личната ни креативност.

Не знам защо аз си харесах онова “прозрение”, което е свързано по-скоро с бариерите пред креативността.

Да, песимизмът не пречи на креативността. Анди Грийн даде много интересно сравнение в полза на това.

Ако погледнем на креативния процес като на състезание от Формула 1, то песимизмът е еквивалент на влизането на колите в бокса. Никой състезател не може да спечели надбягването ако прекара твърде дълго време там. Въпреки това, в тези няколко кратки миути колата се подготвя, за да продължи състезанието. Не можеш да игнорираш обективните трудности и пречки, с които те сблъсква реалността. И все пак не трябва да ги превръщаш в непреодолимо препятствие.

Хубава метафора. А и някак реабилитира песимизма като нужната доза здрав разум във всяко наше начинание.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg