За чушките, -пеците и маркетинговите открития

Posted on March 5th, 2010 at 4:18 pm by

0


Вчера зрителите на БНТ избраха събитието на 20 век и понеже това провокира някои размисли в мен, реших и аз да „маркирам” темата. Не ми е думата, обаче, за събитието на века, което спечели първо място. Иде реч за събитието, което грабна последното място, а именно – изобретяването на чушкопека.

Знам, че това предизвиква усмивка, отключва националната самоирония и други такива. Аз, обаче, съвсем сериозно смятам, че чушкопекът не е просто проява на българското чувство за хумор. Сериозно, моето мнение е, че чушкопекът е едно от безспорните достижения на българския маркетинг. Оставям на страна факта, че е уникален, т.е. няма начин да се е появил у нас в резултат на технологичен шпионаж.
Освен това е разработен в една тотално не-пазарно ориентирана среда.

За да защитя сериозността си, ще кажа само, че миналата есен реших да се сдобия и аз с чушкопек като всяко „младо домакинство”. София вече беше замирисала на печени чушки и моето сантиментално сърце просто не устоя на изкушението. И знаете ли – оказа се, че за първи път от много години късметът ми проработи – беше останал само един чушкопек. И точно него отнесох аз в нас. Тоест, поуката от тази история е, че дори и днес – повече от 20 години след началото на прехода (кога ли ще обявим смъртта на това клише?!), този уред продължава да се търси активно. Скоро след това моя позната го поиска назаем, завъртя се една сладка приказка за ароматни печени чушки, уютни вечери. Ефектът „от уста на уста” работеше безотказно. Няма да ви разказвам за задоволството от първата изпечена партида чушки (или както и да се казва).

И сега ще дам най-силния си аргумент. Чушкопекът се появява в отговор на реално пазарно търсене. Масовото заселване на модерните соц-градове лишава българина от възможността да приготвя част от любимите си традиционни ястия. Ще спомена някои от тях – лютеничка, миш-маш, салата от печени чушки с оцет и чесън, т.н. Помните ли колко нощна енергия се навърташе наесен, какви странни приспособления се появяваха в баните, за да се приготви любимата зимнина, какви топли междусъседски отношения процъфтяваха? Е, с печените чушки нещата бяха много по-културни и лесни, именно заради този иновативен продукт – чушкопекът, който улови нуждите и успешно отговори на търсенето на пазара.

Замислете се, чушкопекът е културният аналог на хамбургера, отзвук на уникалния американски стил на живот, забързано ежедневие, динамичен делник.

Лично аз имам идеи за подобряване на някои функционалности на това българско изобретение, но искрено вярвам в това, че то е достойно проявление на маркетинговия ни гений. Така че заради професионална обремененост, аз го определям като събитието на 20 век. Или поне маркетинговото събитие на 20 век.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg