С ухание на Шанел

Posted on December 12th, 2009 at 11:52 am by

0


Знам финала на този пост, но не и началото. А финалът е: Знам какво ще получа за Коледа.

Гледах наскоро биографичния филм за Коко Шанел. Филмът не е лош, но не надскача стила на повечето холивудски приказки. С две думи – история за успеха на младата, бедна, но талантлива Коко. Пропуска например един по-малко известен факт от живота й – връзките й с нацистите по време на Втората световна война, коeто я прави много по-противоречива и нестандартна личност.

И все пак историята ми хареса. Не само заради елегантния френски стил на Одри Тоту. Обичам историите за жени, станали легенди, защото неминуемо съдържат разказ за свобода и независимост. Мъжкият успех сякаш извира от волята за победа и силната вяра в себе си. Женският успех носи отпечатъка на несигурност, страст и желание да освободиш тялото и духа си от предразсъдъци и стархове.

Това прави Шанел – пуска женския дух да броди на воля. Освобождава тялото от корсетите, но с това дава крила на дързостта да бъдеш независима. Коко сама признава, че е първата, която живее новия 20 век. Подозирам, че не е била права. И точно затова е постигнала шеметния си успех – защото много жени са чувствали и познавали порива й за свобода. Тя е станала символ на желаната от тях свобода.

Има такива жени, които просто „го” могат. То е като вродената грация. Комбинация от смелост, дързост, талант. Ако можеше да се затвори в шишенце от парфюм, тази смес щеше да ухае на Шанел N5.

Новият рекламен филм за Chanel 5 с участието на Одри Тоту.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg