Непосилната лекота на битието

Posted on December 23rd, 2009 at 10:43 am by

0


Има една мания във Facebook да споделяш случайни откъси от книги. Книги, които са в непосредствена близост, които отваряш на произволна страница и просто грабваш първия смислен абзац и го стоварваш в профила си. Не знам какво се крие зад това, но може би е желанието да разкажеш на света с чужди думи това, което се “мъдри” в съзнанието ти.

Ето и моя цитат на деня:

Няма никакъв начин да се провери кое решение е по-правилно, защото няма никаква възможност за сравнение. Човек изживява всичко за първи път, при това без да е подготвен. Като артист, който играе ролята си, без изобщо да е репетирал. Но колко струва животът, щом първата репетиция за живот е вече самият живот? Ето защо той виаги наподобява скица. Но дори “скица” не е точната дума, защото скицата винаги е проект на нещо бъдещо, подготовка за картина, докато скицата, каквато представялва нашият живот, не е скица на нищо, а ескиз, който никога не се превръща в картина.

Цитатът е от Милан Кундера, Непосиланта лекота на битието… питам се тогава, можем ли да бъдем толкова умели импровизатори, та да създадем не просто ескиз, а шедьовър? Ако използваме пак тази метафора, а метафорите са нещо опасно (както казва и Кундера), не е толкова важно да бъдеш безупречен художник, а да имаш свой уникален стил.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg