Житейски урок за напреднали

Posted on December 15th, 2009 at 6:13 pm by

0


Чували ли сте за компулсивна покупка? Такава, на която ти е трудно да устоиш. Така де – лишена от логика. Минавайки през една книжарница снощи, направих точно това. Купих си пет книги, за които знам, че трудно ще намеря време да прочета скоро. В основата на компулсивното пазаруване често стои емоционален проблем – желание да имаш нещо, което ти е липсвало в детството или нещо по-тривиално дори. Желание да докажеш нещо… на себе си. Тук започва историята.

Онзи ден обядвах с три дами на среда възраст. Три динамични и успешни жени. Елегантни и самоуверени, с живот по стандартите на средната класа в Европа. Разговорът тръгна от някъде – не помня. Мина през темата за децата. Дамите се надпреварваха да разказват свои истории, които дискретно загатваха за материално благополучие. Разказваха с много стил и премерена самоирония.

От разказа им ме споходи странна мисъл – за времето, в което самата аз вероятно ще се превърна в успяващ професионалист, ще обитавам къщата на мечтите си, която трудно мога да поддържам сама, обвързана до живот с ипотеки с престижната компания, за която работя. За сметка на семейния уют, ревниво ще пазя личното си време. Слушайки внимателно, на ум нахвърлях няколко ценни житейски урока, които ще ми дотрябват в този далечен момент.

Урок едно: Не се оплаквайте заради умора и тъга. Знаете за уморените коне. Все пак не сте първа младост! Това е вашето ежедневие, което в очите на другите ви прави жена с позиции.

Урок две: Когато говорите за своя приятелски кръг, говорете не просто за Мария и Вера. Говорете за архитекта Мария и дизайнера Вера. Събужда повече респект.

Урок три: Доста по-прозаичен. Не си наемайте приказлива домашна прислужница. Всъщност, за да се застраховате, по-добре намерете такава, която не говори добре български език, но е „обучена”. Препоръчвам ви дама от по-бедна държава (предвид членството ни в Европа, това ще е все по-честа практика).

Урок четири: Ако обичате да четете, просто забравете този лукс. В следващите 20 години ще трябва да четете всичко друго, но не и онова, което жадната ви душа иска.

Урок пет: Лятната почивка е времето, в което можете да наваксате с професионалното си развитие. Няколко часа на плажа са перфектното време да изчетете новите книги във вашата сфера.

Урок шест: Децата ще порастнат и без вас. Намерете им добра гувернантка, тя знае как да ги възпита. И не се притеснявайте, рано или късно ще започнат да си подреждат стаята. Но няма да е във вашата просторна къща.

Урок седем: Спестете на мъжа си публичните скандали с обслужващия персонал в заведенията. За него те са женска дребнавост, провокирана от първите симптоми на критическата възраст. Запазете си това малко удоволствие за времето, когато сте с приятелки. Те ще ви адмирират.

Урок осем: Много ценен урок, внимавайте. Ако не сте една от тези дами, но се сблъскате с тях, не забравйте да ги питате как предпочитат да платят – в кеш или с карта. В противен случай, ще давате досадни обяснения до края на деня.

Урок девет: Свикнете с думата „кучка”. Понякога ще я чувате на излизане от заведение.

Урок десет: Преди това да се случи, разберете дали го искате… Защото случи ли се, нямате право на възражения. Виж урок номер едно.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg