„Детската книга – ръководство за употреба“. Съдържанието

Posted on November 29th, 2012 at 3:27 pm by

0


В няколко поредни поста ще се опитам да дам насоки за това как родителите да се ориентират в морето от детска литература. Защо аз ли? Това е един въпрос с няколко отговора.

На първо място, защото самата аз като родител се сблъсках с този проблем и както прави съвременният родител – се допитах до всезнаещия Google.
На второ място, защото към тази тема интерес прояви и списанието за съвременни родители Първите седем, та реших да обобщя изводите и информацията, до която аз достигнах в търсенията си.
И не на последно място – защото превърнах това любителско занимание в свой бизнес. За това ще разкажа в друг пост. Сега само ще сложа линк към Къщата за четящи хлапета, която отвори врати през октомври близо до площад “Журналист”.

И така, първият пост е посветен на съдържанието като основен критерий при избора на детска литература.

Content is king (съдържанието е водещо)

Когато говорим за детски книжки, не трябва да мислим само за художествената литература – поезия и проза. На пазара има голямо разнообразие от научно-популярна литература, занимателни книги-игри, книжки, посветени на специфични умения като смятане, четене, писане, фина моторика и др. Всяка от тези книги би могла да бъде еднакво интересна и занимателна за детето стига да предлага интересна история и да гарантира на малкия читател забавно приключение. Занимателните книги-игри и книжките със стикери, например, помагат на родителя да задържи за по-дълго детската концентрация върху иначе по-безинтересни за детето теми като писането, броенето или разпознаването на буквите. Издателство „Крокотак“ предлага разнообразие от подобни забавни книжки, които едновременно формират определени умения като моторика, наблюдателност, концентрация на вниманието и памет ( виж тук ). Поредицата „Детективи с машина на времето“ е също добър пример за това как под формата на приключение децата се пренасят в отминали епохи и неусетно усвояват исторически факти и събития. Подобни книги стимулират интереса на децата към историята и четенето.

Съдържанието, илюстрациите, използваната лексика в една книга са все критерии, които трябва да бъдат подходящо съобразени с възрастта на малкия читател. Успехът на една книга зависи в голяма степен от зрелостта и личния опит на детето. Съдържанието трябва да бъде достъпно и същевременно да провокира детското познание.

Ако говорим за най-малките читатели – тези до 2 годишна възраст, съдържанието на книгата не е нужно да съдържа класическите характеристики на една история – въведение, завръзка, където се поставя даден проблем и развръзка, където се случва кулминационният момент. Малките читатели, които все още усвояват основни понятия за света и се учат да разбират и говорят, са щастливи да наблюдават своя герой (често това е любимо животно) как взаимодейства със заобикалящата го среда по обичаен за него начин. Това е напълно достатъчно, за да държи вниманието на децата концентрирано. „Мечо и любимите му играчки“ на издателство „Фют“ е подходяща за тази възрастова група картонена книга с чудесни илюстрации и весела история за приключенията на едно малко мече. През първата година от живота на детето книжката помага за развиване на двигателните му умения (хващане), а през втората служи за обогатяване на детския речник. 

За по-големите деца, от 3 до 8 години, четивото може да пресъздава класическия приказен сюжет, в който има начало, завръзка – определен проблем, и (обикновено щастлив) завършек. Въпреки това историята не трябва да бъде прекалено сложна или да изисква твърде много логически умения, защото в противен случай детето може да се почувства объркано и да изгуби интерес. За по-малките деца (3 до 5г) адаптациите на популярните приказки, които представят опростен вариант на класическата приказка, са много добро начало за въвеждане в света на книгата. Например книгите от поредицата „Моята първа приказка“ на издателство „Пан“ са добър избор за по-малко дете. Всички важни епизоди в приказките са уловени и са последователно илюстрирани, което помага на детето да следи разказа и да преразказва приказките само, като следва илюстрациите.

По-големите деца, на прага на тинейджърската възраст, не само, че могат да се справят с по-сложен сюжет, но и очакват да го открият между кориците. Героите в книжките за пораснали деца преживяват трансформации, израстват в собствените си очи и очите на останалите, преборват се със страховете си и т.н. Развръзката в книгите за по-големи се случва на няколко различни нива и това помага за развиване на аналитичните способности на детето. Тези книги имат особен ефект върху формирането на детските ценности и характер. Например, класическата история за разглезената и вечно нацупена Мери – главната героиня в книгата на Франсис Бърнет „Тайнатаградина“ – започва с описание на това своенравно момиче и постепенно разкрива мистерията около една заключена тайна градина. От разглезено момиче Мери се променя, а заедно с това променя и своя болен братовчед. Книгата има различни нива на развръзка, героите преминават през много емоционални състояния и в крайна сметка се превръщат в по-добри и осъзнати личности.

Съдържанието или историята, която разказва една книга, е един от водещите, но не единствен критерий за удачен избор. Илюстрациите, стилът на писателя, чувството за хумор, образователните ползи са други важни критерии, на които ще бъдат посветени следващите публикации от серията „Детската книга – ръководство за употреба“.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg